Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring handlar om risk

Det handlar nämligen om risk och hur mycket pengar risk är värt. Om du som annonsör köper annonser som du inte är säker på att dom kommer att betala sig så är du beredd att betala mindre pengar (åtminstone långsiktigt). Du tar ju en risk. Om du å andra sidan vet att du betalar bara varje gång du säljer en tröja, resa eller vad det nu kan vara, då är du beredd att betala klart mer. Du tar ju nämligen ingen risk, du säljer en vara som du har 50 kr marginal på tack vare en affiliate, om du då vill ta marknadsandelar så är du ju beredd att betala 50kr. Du har visserligen inte tjänat något på det men det har ju inte kostat något heller – marknadsföringen är mer eller mindre gratis. Nu var det här ett extremfall men teorin håller, eftersom du inte riskerar något är du beredd att ge bort en större del av kakan. Därför är det riktigt bra att vara affiliate.

Som annonsör är situationen minst lika bra. Du betalar ju bara per såld vara (om du betalar CPA) vilket innebär att du om du lyckas få bra publishers kan öka försäljningen snabbt och helt utan risk. Om du betalar per klick (på samma sätt som för sponsrade länkar) tar du en viss risk men eftersom det är så lätt att mäta konverteringsgrad så är den marginell. Jag vill inte utmåla affiliatemarknadsföring som någon sorts magisk sås, den fungerar mycket bättre i kombination med annan marknadsföring. CTR (click through rate) och konverteringsgrad blir alltid mycket högre om du sedan innan har ett känt varumärke. Däremot kan jag tycka att en internetsatsning utan affiliates är en mycket haltande satsning.

Kom igång som affiliate

Sanningen är att det är väldigt enkelt att komma igång, det är att bemästra affiliateverksamheten som är det svåra. Det finns egentligen två vägar att gå om man vill tjäna pengar som affiliate. Det handlar om att antingen ha en stor site eller flera och mer nischade siter. Om du redan har en stor site, t ex en välbesökt blogg, så är det naturligtvis där du ska börja. Om så inte är fallet tycker jag att du ska sikta på ett segment med väldigt lite konkurrens, ett väldigt smalt segment. Oavsett hur du ska driva trafik till din site (för det är ett måste) så kommer det vara lättare om du inte konkurrerar med de mer erfarna i affiliatebranschen. Bygg en liten site om en smal nisch där det finns intresse (kolla med Adwords tool efter söktrafik t ex).

Tänk på att du vill välja ett segment där det finns affiliateprogram och där värdet per sale är tillräckligt stort!

Ett bra sätt att välja nisch är att titta vad det faktiskt går att hitta för affiliateprogram. Det finns ett antal ”förmedlare” av affiliateprogram som tillhandahåller tracking och avtal etc. Tradedoubler, Adrecord & Adtraction är bra exempel. Det lättaste är att starta ett konto där och bläddra igenom de erbjudanden som finns för att hitta ett segment som passar dig. Välj ett som känns tillräckligt lönsamt och som du också tycker är intressant. Om du väljer att jobba med SMSlån eller Linser på nätet (som dessutom båda har hög konkurrens) blir det lätt olidligt att jobba och då kommer du inte orka tjäna några pengar.

Kom igång som annonsör

Det behöver faktiskt inte vara krångligare som annonsör än som publisher. Om du väljer rätt samarbetspartner, t ex då Adrecord AB så innebär det att du inte behöver betala några som helst uppläggningskostnader utan bara på det sätt du vill betala dina publishers. Jag ska inte gå in i detalj på hur man gör men sanningen är att det är väldigt enkelt och du får dessutom en account manager som hjälper dig att komma igång, ge bra erbjudande som attraherar publishers etc. Sen skaffar de helt enkelt folk som vill visa dina annonser åt dig och du kan luta dig tillbaka och öka försäljningen rejält. Som annonsör handlar det sen mest om att ha ett bra erbjudande och att ge tillräckligt med betalt för att de bra publishers som finns ska vara intresserade av att vara affiliates.

Tjäna pengar som affiliate

Den lite svårare delen är att börja tjäna bra med pengar. Det är aldrig särskilt lätt att tjäna pengar på Internet även om det kanske är kortare startsträcka än ute på marken. Det kommer att krävas lite jobb initialt om du vill bli en framgångsrik affiliate men som tur är så är det inte så komplicerat att förstå hur man ska jobba. Jag ska dessutom bjuda lite på mina (och andras) insikter om hur man får fart på intäkterna.

1. Testa

Den allra viktigaste punkten är att testa sig fram. Prova olika metoder, olika affiliateprogram och kanske till och med olika segment. Testa hur bra dina annonser fungerar, testa olika metoder för att driva trafik, testa, testa och testa.

2. Mät

Du måste mäta resultaten av dina ansträngningar. Du måste mäta skillnad i konverteringsgrad när du ändrar hemsidan och du måste hålla koll på dina besökare med ett bra analysprogram. Det allra första du ska göra är att installera Google Analytics och sen sitter du och gräver i datan du får där tills du vet vilka av dina besökare som är bäst, sen kan du se till att nå dom.

3. Förhandla

Det kanske ser ut som att man får en viss summa per försäljning och att den inte kan ändras. Det är inte sant, det finns nästan alltid utrymme för att förhandla, särskilt när du börjar driva försäljning. Ta kontakt med din annonsör eller med din account manager och säg att du vill ha högre ersättning.

4. Fortsätt

Sluta inte arbeta för att du börjat tjäna lite småslantar. Fortsätt tills du tjänar bra med pengar och om du upplever att du inte kan ta dig längre i segmentet så gå till ett nytt och starta en ny site, eller 10 nya siter.

5. Lägg inte alla ägg i en korg

Det händer att affiliateprogram försvinner, det händer att det strular med utbetalningar och det händer att hela segment försvinner. Se till att ha mer än ett järn i elden så du inte riskerar att åka på en rejäl smäll.

Affiliate bolag

Anmäl dig hos några av nedanstående affiliate bolag som är stora inom Affliate. Totalt har dem tusentals olika program som man kan välja att jobba med.