Bostadslån

Att köpa en bostad är sannolikt den största investeringen du gör i livet. Förmodligen behöver du låna pengar för att kunna finansiera ditt nya hus eller din nya lägenhet. Idag har man som låntagare många banker och kreditinstitut att välja mellan när det är dags för bostadsköp. Då det handlar om stora summor pengar ställer bankerna en hel del krav för att du ska få ditt lån. Bostad som du köper kan komma att krävas som säkerhet. Åtminstone så fordras en person som går i säkerhet för dig, en så kallad borgesman. Dessutom krävs nästan alltid att du betalar en del av köpet med egna pengar. Detta kallas för kontantinsats och uppgår vanligen till minst 10 procent. Du kan i allmänhet få 80–85 procent av bostadens marknadsvärde i lån.

Andra krav för bostadslån är att du ska vara myndig ha en fast årsinkomst på minst 150 000 kr samt sakna betalningsanmärkningar. På senare tid har det dock kommit till flera kreditgivare som även lånar ut till dig som har betalningsanmärkning och saknar fast inkomst. Bluestep är ett exempel på ett sådant företag. Dessa bolåneföretag tar i allmänhet ut lite högre ränta än de traditionella bankerna eftersom de tar en ökad kreditrisk genom att låna ut pengar till människor med förhållandevis svag ekonomi. Skillnaden behöver dock inte vara så stor.

Den delen av ditt lån som täcks som säkerhet kallas för bottenlån. Den del av säkerheten som inte täcks av säkerhet benämns topplån. Topplånet är dyrare än bottenlånet då det går utanför säkerheten.
Eftersom krediterbjudandena kan skilja sig mycket mellan olika banker så gör du klokt i att jämföra priserna på lånen. Det kan löna sig att försöka pruta även om banken hävdar motsatsen. Tänk på att det är en marknad och att bolåneföretagen vill ha just dig som kund! När du tar ett bostadslån så kan du välja mellan att ha räntan rörlig eller att ha den bunden. Det kan löna sig att ha räntan rörlig om du har marginaler i ekonomin, men är du känslig för räntehöjningar gör du klokt i att binda räntan. En kombination där du exempelvis har två delar bundna och en rörlig kan också vara ett bra alternativ. Diskutera med din bank vad som passar dig bäst!